Kipparifestivalen

Kipparifestivalen er en festival som arrangeres i Børselv nesten hver sommer. Festivalen ble arrangert for første gang i 2008. I 2011 var festivalen så omfattende at staben som arrangerte var sliten i etterkant, noe som førte til at Kipparifestivalen tok en pause. Festivalen var tilbake igjen i 2014. I 2014 hadde festivalen solgt rundt 800 billetter noe som er mye for en bygd med kun 200 fastboende.

Festivalen er en viktig arena for kvensk språk og kultur. Under festivalen er det muligheter til å oppleve kvensk kultur og språk på nært hold. Mange som besøker festivalen snakker kvensk daglig så her er det store muligheter til å lære seg ett og annet ord på kvensk.
Musikk er også noe som er sentralt under festivalen. Hvert år er det artister/band som spiller på både kvensk og norsk. Flere ganger har det være unge musikere som har opptrådd med kvensk sang og musikk. Det har også vært innslag med det kvenske instrumentet kantelet.

Selv om festivalen i hovedsak trekker mange voksne finnes det også aktiviteter for de unge. Tidligere har det blant annet vært muligheter for å lære seg å hesje, en teknikk som var mye brukt før i tiden.

Under festivalen kler også folket seg opp i det fineste de eier, nemlig kvendrakta.

Kipparifestivalen er en festival som har som mål å synliggjøre den kvenske kulturen og språket, noe arrangørene i stor grad har fått til.