Lær deg kvensk ved hjelp av en språkmentor

Universitetet i Tromsø vil studieåret 2015 – 2016 sette igang et mentorprogram på kvenskstudiet. Målet er å få deg som student til å praktisere mer muntlig kvensk.

Det finnes fortsatt mange mennesker som snakker kvensk som sitt morsmål, og de kan formidle språket videre til deg som student. Bli med og lær muntlig kvensk i en naturlig situasjon samtidig som du få et dypere innblikk i kvensk kultur!

Mentorprogrammet, eller «Mester og lærling»-språklæringsprogram går ut på å at en språkmentor og en student bruker kvensk i uformelle, hverdagslige samtaler. Modellen ble først tatt i bruk i California, der den ble brukt i revitalisering av indianerspråk. Senere er modellen også brukt i revitalisering av sørsamisk i Sverige og enaresamisk i Finland, med gode resultater. Ved å bruke modellen håper UiT å  uteksaminere studenter som er gode i muntlig kvensk. Modellen vil også motivere og stimulere de kvenskspråklige mentorene til å bruke sitt språk oftere og ta sitt morsmål tilbake.

Mentorprogrammet tilbys til studenter som deltar på kurset Språklig tekstanalyse i kvensk (KVE-1002). Mer info: https://uit.no/studietilbud/emner/emne?p_document_id=407702

Hvordan søker jeg?

Den ordinære fristen er over, men du har ennå en mulighet! Restetorget åpner 20.7.2015, og et begrenset antall studieplasser vil da bli lagt ut. Mer om ledige studieplasser se: https://uit.no/utdanning/art?p_document_id=347773&dim=179015.

Steg 1: Er du kvalifisert?

Opptakskravet er generell studiekompetanse og Grunnkurs i kvensk (KVE-0100) eller tilsvarende kunnskaper enten i kvensk eller finsk. Det er ønskelig at studentene har gjennomført Aikamatka 1 (KVE-1001), men dette er ikke et krav. Dersom du er i tvil om dine kvalifikasjoner gå likevel videre til steg 2.

Steg 2: Kontakt Katriina Pedersen på katriinapedersen@gmail.com så vi kan finne en mentor til deg, vi kan vurdere om du er kvalifisert og hjelpe deg å søke studieplass.

Steg 3: Fra den 20.7.2015 kan du gå inn på UiTs lokale søknadsweb og finner kurset Språklig tekstanalyse i kvensk (KVE-1002). Følg instruksjonene der.

Lokal søknadsweb: https://uit.no/utdanning/art?p_document_id=347773&dim=179015