Månedens kven – Kåre Kivijärvi

Kåre Kivijärvi (1938-1991)

Kåre Kivijärvi er først ut i serien Månedens kven. Bildene hans har berørt mange mennesker, og han har en spesiell status i norsk fototradisjon. Han var en mann med mange sider, både som menneske og kunstner.

Kåre Kivijärvi ble født den 23. april 1938 i Hammerfest. Han var kven og behersket finsk. Han var imidlertid ikke bare språkmektig, men først og fremst en talentfull og kreativ fotograf.

Kivijärvi hadde en unik evne til å se mennesker, landskap og situasjoner. Bildene har sterke svart-hvite kontraster og streng komposisjon. Derfor kan han sies å tilhøre en sentraleuropeisk fototradisjon. Av samme grunn er han unik i norsk fotohistorie, da det var få som jobbet på samme måte i hans egen samtid. Bildene til Kivijärvi har høy kunstnerisk kvalitet. Selv kalte han stilen estetisk nyrealisme. Stemninga i bildene er ofte mørk og dyster, og menneskene nære og fjerne på samme tid. Han kalte seg en mørkerommets mester, og skapte myter om seg selv. (les Store norske leksikons artikkel om Kåre Kivijärvi)

Talentet til Kivijärvi førte han av og til langt bort fra hjembyen. Han gikk på fotografskole i Tyskland, men sluttet etter bare ett år. Arbeidsløs ble han likevel ikke. Han hadde fotoutstillinger, og jobbet som journalist i Helsingin Sanomat, den største avisa i Finland. Han hadde også mye kontakt med finske kunstnere. Foto-objekter fant han på Grønland, i Nepal, India, Afganistan og – Finnmark. I 1971 var han som første fotograf med på Høstutstillinga, noe som var en stor begivenhet.

Men livet til Kivijärvi var slett ikke en dans på roser. Han drakk og var ofte så fattig at han nesten ikke hadde råd til å drive med kostbare bildeteknikker så mye som han ønsket. Faktisk sluttet han å fotografere allerede i 1971. Han mente at bildene ikke hadde samme høye kvalitet som før. Han var svært kritisk til arbeidet sitt, kanskje noen ganger i meste laget.

I 1991 fikk han hjerteinfarkt og døde på Kypros.

 

Kilder:

http://www.alta.museum.no/sider/tekst.asp?side=260

https://snl.no/K%C3%A5re_Kivij%C3%A4rvi

https://foto.no/cgi-bin/articles/articleView.cgi?articleId=43569