Månedens kven – Tore Høybakken

Tore Høybakken bryr seg mye om sitt eget språk. For halvannet år siden begynte han å lære seg å lese og skrive sitt eget morsmål. I januar 2015 bestemte han seg for å grunnlegge Kveenin sanat, eller “Kvenske ord” på Facebook, og fikk også Katriina Pedersen med på dette. På denne siden lager han spørsmål om kvenske ord som medlemmene får prøve å svare på. Nå teller gruppa snart 300 medlemmer som hver uke får lære mer kvensk. Hva fikk Tore til å starte opp denne gruppa?

Tore Høybakken,kuva

Tore Høybakken (Foto: Privat)

“Vi er de siste som lærte kvensk som morsmål, i alle fall før en ny generasjon får lære det. Vi må ha et lite håp for det kvenske språket i framtida, vi får ikke la gnisten slokne. Kanskje denne gruppa er en del av redningsaksjonen jeg ønsket å få i stand,” sier Tore.

Internett skaper nye muligheter. Kvenene bor rundt omkring i Norge, og særlig når situasjonen for kvensk er usikker, er det viktigere enn noen gang at folk møter hverandre. Tore har samlet ord og skrevet dem ned i ei liste som han nå deler med andre. Der fins det både eldre og nyere ord. Målet med gruppa er å “lære kvenske ord og setninger, og at det skal være gøy og lærerikt å være med på å redde språket vårt. Du får være med selv om du ikke kan kvensk. Det hele går ut på å spørre hva et ord eller en setning betyr, og så får andre være med på å finne synonymer og oversettelser. Man får spørre både på kvensk og norsk.”

Det er ikke fritt for utfordringer. “De gamle som kunne alle ordene har gått bort, og vi som er igjen husker ikke alle ordene. Et annet problem er at de som kanskje ville visst en del av svarene, ikke bruker internett.”

På denne siden får man spørre så mye man vil. Og Tore har også selv lært mye. “Selv om kvensk er mitt morsmål, lærer jeg mye når jeg leser hva andre skriver om hva ord betyr for dem. Hele tida lærer jeg hvordan ord skrives.”

For Tore er det viktig at alle som snakker kvensk som morsmål har rett til å snakke på den måten som de har lært. Det fins ingen fasit. Det er også viktig at medlemmene tør å skrive selv om de ikke kan alle skrivereglene. Det er kjempeviktig at terskelen er lav for å skrive her.

Også fagfolk kan ha mye nytte av denne siden. Her får du vite hvordan ting kan sies på kvensk, siden ikke alle ord fins i den digitale ordboka ennå.

Med tida har det blitt mye aktivitet i gruppa. Tore er glad for at mange er med på å spørre og svare.

Det kvenske språksamfunnet trenger folk som Tore, som tar initiativ og ansvar for språket.