Facebooks mest brukte funksjoner på kvensk

Facebooks hovedfunksjoner er blitt oversatt til kvensk med hjelp av et oversettingsprosjekt for minoritetsspråk. Mange små språk, som kvensk, er ikke blant de 100 offisielle Facebook-språkene.

Oversettelsene brukes med en skreddersydd skript som gjør endringer på websidene før de vises for brukere. Skripten installerer du på nettleseren din, og den bytter de norske ordene til kvensk på Facebook.

Kainun institutti – Kvensk institutt har oversatt ca 200 av de mest sentrale Facebook-ordene for skripten.

Du kan velge mellom oversettelse på øst- eller vestdialekt: Kvääni/Kainu (öystä) og Kvääni/Kainu (vesta). Den østlige varianten ligger nærmere dialektene i Varanger, og den vestlige varianten ligger nærmere dialektene i Porsanger og Nordreisa. Hovedspråk på Facebook er Norsk (bokmål).

Innstallering av språkfiler

Her finner du bruksveiledning til nettlesere Chrome og Firefox som du må ha installert på din maskin. Det er anbefalt å installere skripten på nettleseren Chrome. Chrome tilbyr den enkleste installasjonen, raskeste ytelse og har færrest feil.

Chrome
Velg dialekten du vil installere på tabellen nedenfor på siden: https://github.com/kscanne/secwepemc-facebook/blob/master/INSTALL.textile Følg linken Chrome til Chrome Web Store, og klikk blå “Legg til i Chrome” knappen øverst til høyre på siden.

Firefox
Greasemonkey-skript er et tillegg til nettleseren. Skripten installerer du ved å klikke på filen: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/
Velg dialekten du vil installere på tabellen nedenfor på siden: https://github.com/kscanne/secwepemc-facebook/blob/master/INSTALL.textile

Oversettelser for over 30 minoritetsspråk

Kanadanske Neskie Manuel skapte prosjektet for å oversette Facebook til hans eget First Nations språk, Secwepemctsín. Etter Manuels tidlige bortgang i fjor og som hyllest til hans minne, overtok professor Kevin Scannell prosjektet. Han generaliserte skripten til å fungere på alle språk, og har laget skripten til den kvenske språkversjonen.

Facebook på kvensk kan tilby en oppslukende språkopplevelse. Du blir også kjent med mange nye, moderne ord.

Hittil har over tretti minoritetsspråk laget oversettelser, mange av dem er truede språk: https://github.com/kscanne/secwepemc-facebook/blob/master/LINGUAS Vi sender en stor takk til Kevin Scannell i USA for hans arbeid med minoritetsspråk og nye medier.

Kontakt oss på Facebook: www.facebook.com/Kvenskinstitutt Facebook forandrer seg stadig og dette kan forårsake at enkelte oversatte ord midlertidig vises på norsk.

NB! Husk at oppdatere nettleseren etter installering av filer! Lykke til!