Hva er en kantelet?
I følge det finske nasjonaleposet «Kalevala» var det gamle Väinämöinen som laget et harpelignende instrument av underkjeven til en stor gjedde. Strengene ble laget av hestetagl, og av gjeddetennene fikk han stillskruer.
Alle som hører kantelet for første gang blir forbauset over klangen og mulighetene med instrumentet. En kantelet har 5 strenger, men mulighetene er nær sagt uendelige. Instrumentet er stemt i en diatonisk skala. Hvem skulle tro at 5 strenger på en trefjøl kan lage så mye musikk?
I løpet av sin mange tusenårige eksistens har kantelet vært brukt til å utrykke dikt, folkemusikk og dans i de baltiske landene. Kantelet kan spilles på mange måter; man kan spille melodier på den- lik en harpe, bruke plekter på den, og den får en gitarlignende lyd, eller man kan slå på strengene med en flat skjelignende hammer.
Spille kantelet
Det er et par ting som er veldig viktig. For det første må man lære å stemme instrumentet. Man kan bruke piano, trekkspill eller lignende for å stemme kantelet. Stemmenøkkelen sitter under lokket på de fleste kantelet
Stemming: En 5-strengs kantelet stemmes vanligvis diatonisk. Det vil si de første 5 tonene i en dur- eller mollskala. Her er eksempler på hvordan kantelet stemmes: Den lengste strengen kalles for første streng. Den stemmes i D. Andre strengen stemmes i E. Tredje strengen stemmes i F#. Fjerde streng stemmes i G. Femte og korteste streng stemmes i A. Durstemt blir da, D – E – F# – G – A. Mollstemt senkes tredje (midterste) streng med en halvtone til F. Mollstemt blir da, D – E – F – G – A.
Den kan også stemmes i en pentatone skala. Da kan man stemme slik: A# – C# – D# – F# – G#.
Plassering av instrumentet: Den kan plasseres på tvers over begge lår, eller den kan plasseres på et bord. Fordelen med å plassere instrumentet på et bord er at du får bedre og lengere klang (sustain) når du spiller.
Porsanger kulturskole har hatt kursing i kanteletspill. Kulturskolen har endel 5-strengs kantelet for utleie.
Arnfinn Aslaksen er musiker og musikklærer ved Porsanger Kulturskole