Ideen om en egen kvendrakt kom fra ”kvenkunstneren” fra Nord-Troms, Jens Stark i 1995. Han ønsket at også kvenene skulle ha en egen drakt som de kunne bruke i 17. mai, barnedåp, konfirmasjon, bryllup eller andre festsammenhenger der det er vanlig å bruke bunad. Kvendrakten skulle vise bærerens identitet og etniske bakgrunn.
Det samme året opprettet Norske Kvener Forbund (NKF) en prosjektgruppe som skulle komme frem til en drakt bygd på kvenske tradisjoner. Prosjektgruppen bestod av NKF og Kompetansesenteret for husflid og småindustri i Målselv (KHS). KHS hadde ansvaret for utviklingen selve drakten, mens arbeidsgruppe nevnt av NKF kom med ideer og vurderte forslagene.
Periode 1880-1920 ble valgt som inspirasjon for drakten. Under arbeidet fant både KHS og arbeidsgruppen ut at det ikke har eksistert noen allmenn kvendrakt i tidligere tider som de kunne bruke som modell for drakten. Dermed er kvendrakten ikke rekonstruert etter gamle kvenske drakttradisjoner, men den blir regnet som en ”nyrekonstruksjon” som er laget etter prinsipper basert på forskjellige materialfunn fra perioden 1880-1920. I 1999 var prototypen for kvinne- og herredrakten ferdig og draktene ble introdusert under en nasjonal konferanse i Nordreisa om kvener.
Den endelige kvendrakten ble lansert i 2001.
Stakken og vesten på kvinnedrakta er laga etter oppskrift funnet i et arkiv i Helsinki. Stripene i ullstoffet er inspirerte av finske folkedrakter, det samme er også tilfellet for forkle og lue av lin. Stripene i draktstoffet er holdt i farger (sorte, røde, gule, grønne og blå) som er kjent fra Finland og i kvenske miljøer, blant annet i Børselv.
Broderiene i dameskjorta, på forkle og på lua, baserer seg på et mønster fra et spesielt hodeplaggsfunn fra Tornedalen. Sølvsmykkene har ei spesiell utforming og man har hentet inspirasjon fra 1000 år gamle smykker funnet i Maursund i Nord-Troms. Hjerteformen er stilisert og gir et moderne uttrykk.
Korset har en sentral rolle i smykkene, som et symbol på religionens rolle i kvenenes historie. Kvinnedrakten kan også kombineres med en spesiell hjerteformet veske som ligner formen på kommager.
Mennenes drakt ble konstruert for å passe til kvinnedrakten. Buksene er sorte og vesten er laget av stripete stoff. Ulljakken er hvit og koftelignende, med et reinskinnsbelte med sølvspenne som holder jakken sammen. Draktens hodeplagg er kalott i hvitt ullstoff. Bruken av hvit ull og lyse farger var et bevisst valg fra prosjektgruppa. Mennene bruker lignende skjorte som kvinnene. Felles for både kvinne- og mannsdrakten er silkesjalet.