Agnes Eriksen

Kaisa Maliniemi

Kaukana pohjaisessa, kaunhiin vuonon rannala, oon Kivikylä.
Kesälä täälä oon niin ko pitkä päivä, talvi oon niin ko pitkä yö.
Kummitus assuu Kivikylässä.
Hän oon siivo kummitus, joka ei pölättele kethään.
Tähtipoika oon Kummituksen paras ystävä.
Hän oon kaukaiselta tähđeltä.
Sieltä hän tullee joka kevät.

Langt i nord, ved en vakker fjord, ligger Steinbygda.
Sommeren her er som en lang dag, vinteren som en lang natt.
Spøkelset bor i Steinbygda.
Han er et snilt spøkelse som ikke skremmer noen.
Stjernegutten er hans beste venn.
Han er fra en stjerne lang borte.
Derfra kommer han hver vår.

Dette er innledningen til Agnes Eriksens nye barnebøker Kummitus ja Tähtipoika / Spøkelset og Stjernegutten 1 og 2. Bøkene er de første som noensinne er blitt publisert på kvensk og norsk. Fortellingen foregår i to deler. I den første boka følger vi hovedkarakterene gjennom to årstider; vår og sommer. I den andre boka skjer hendelsene på høst og vinter. Bøkene er illustrert med fantastiske bilder fra naturen tatt av forfatteren selv.

Agnes Eriksen er barneskolelærer på barneskolen i Lakselv. Hun har i flere år arbeidet med det kvenske språket. Hun har tidligere publisert en samling med kvenske rim og regler, Piu pau paukkuu (2003). Til tross for et stort behov for tekstmateriale for kvenskspråklige barn, har Agnes Eriksen hatt vanskeligheter med å få finansiering. Bøkene er utgitt av Ruija Forlag AS med støtte av Norsk kulturråd.

Naturen kan være fascinerende både for store og små. Hvis man bruker fantasien, finner man mange spennende figurer som kan være gode inspirasjonskilder til eventyr. De fleste barn er glad i å være i naturen og vil høre spennende historier knyttet til natur og naturfenomener. Det ser ut til at Eriksens fortelling har fått inspirasjon nettopp fra barns fantasi. For eksempel historien om isslangen som hver vår kommer fra et stort vann. Den er forferdelig lang og har vann i munnen, men blir mindre og slankere etter hvert. Levende slanger kan være skremmende, men samtidig spennende. Isslangen er imidlertid helt ufarlig. På bildet i boka ser man en lang isformasjonen i en liten bekk som renner nedover mellom steiner og berg.

Fortellingen om Spøkelse og Stjernegutt er et spennende eventyr. I tillegg til hovedkarakterene møter vi et snilt sjøtroll, en katt som heter Ulv, en kveite som er blitt fast i garnet og blir reddet av lokale gutter, en hai som hjelper Spøkelset da han holder på drukne i vannet, og til slutt møter vi en vinterånd. Når Sola forsvinner bak horisonten i den andre boka, må Stjernegutten forlate Steinbygda. Han lover likevel å komme tilbake sammen med midnattssola til våren. Nå begynner en lang natt og da er det tid for alle i Stenbygda å sove, også Spøkelset som må sove helt til våren vekker han igjen. Snipp snapp snute, så var eventyret ute.

Språket i bøkene er lett og det ikke blir brukt for mange ord. Derfor er bøkene godt egnet for de minste barna som ikke ennå har et stort ordforråd, eller barn som holder på å lære å lese. Eriksens bøker kan også brukes i språkundervisningen. Det er norsk og kvensk tekst. I tillegg støtter store fargerike bilder fortellingen. Eriksens bøker er spesielt viktig for kvenske barn, og det er behov for flere av denne typen bøker i Norge.

Det er å håpe at eventyret ikke er ute når det gjelder kvenske barnebøker.

Agnes Eriksen: Kummitus ja Tähtipoika / Spøkelset og Stjernegutten 1
Ruija forlag AS, Tromsø 2011
ISNB nr. 978-82-92858-00-4
Sidetall: 30

Kummitus ja Tähtipoika / Spøkelset og Stjernegutten 2
Ruija forlag AS, Tromsø 2011
ISNB nr. 978-82-92858-01-1
Sidetall: 30