Sommerutstillingen: Tuulessa – I vinden

Tervettulemaa – Velkommen til utstillingsåpning på Kainun institutti – Kvensk institutt mandag 12. juni kl. 18!

Utstillingen er åpen hele sommeren 12.6.-31.7. mandag-fredag 8-15.30. 

Kvensk språk og kultur er i vinden. I den kvenske vitaliseringsprosessen bobler det av liv innenfor blant annet kvensk musikk, kvensk håndverk og kvensk teater.

Kvenene inntar en mer synlig plass i både kultur- og næringslivet. Viktige diskusjoner løftes frem, om fornorskning, hvem er kvenene i dag og hvordan utrykkes kvensk kultur i dag. Smakebiter presenteres i vandreutstillinga Tuulessa – I vinden.

Utstillinga baserer seg på forskningsarbeidet IMMKven, der ei gruppe forskere ved UiT Norges arktiske universitet sammen med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film har undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag – innenfor familier, i kulturnæringene og på museum.

Arbeidet med utstillinga Tuulessa er gjort i samarbeid med Norges arktiske universitetsmuseum, Nord-Troms museum, Halti kvenkultursenter, Kainun institutti – Kvensk institutt, Alta Museum og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Både private ressurspersoner og kunstnere har vært med i prosessen med å lage utstillinga og kunstner Åsne Kummeneje Mellem har vært kunstnerisk veileder i utstillingsprosessen, dette har vi fått midler fra Troms og Finnmark fylkeskommune til.

Utstillinga eller er støttet av Norsk Forskningsråd sitt SAMKUL program. Se gjerne blogg fra forskingsprosjektet:
https://site.uit.no/kven/2019/02/12/immkven-forskning-pa-vandreutstilling/

Foto: Hilde Skanke