Kvensk institutt gir ut et arbeidshefte ”Puteettimaa – Potetland”
Poteter og potetdyrking har vært en viktig del av kvensk matkultur i mange hundre år, og i noen deler av Nord-Norge var kvener de første som dyrket poteter. På kvensk har potet tre ulike navn, puteetti, putaatti og pottu. Kainun institutti – Kvensk institutt har utviklet denne arbeidsboken for dyrking av poteter på kvensk. Boken gir veiledning, instruksjon, ideer og ordforråd om bærekraftig dyrking av tradisjonsrik mat. Formålet med Potetprosjektet er å gi kunnskaper om potetens historie i Nord-Norge, der kvener, samer og nordmenn har bodd i de samme områdene.
Elevene lærer om prosessen rundt dyrking og høsting av poteter. Gjennom praktisk arbeid tilegner de seg kvenske ord og begreper knyttet til prosjektet, som er basert på metoden learning by doing. Kainun institutti – Kvensk institutt håper at arbeidsboken kan være til glede og nytte for elever og lærere som vil lære seg kvensk gjennom dyrking av poteter og andre spiselige planter.
Materialet kan brukes i kvensk språkundervisning på alle nivåer, men er spesielt tilpasset ungdomsskolen. Boken er skapt, brukt og testet i samarbeid med Børselv oppvekstsenter i et pilotprosjekt i 2022. Potetprosjektet var et tverrfaglig prosjekt som besto av åtte ulike faser, som elevene gjennomførte både i klasserommet på Børselv oppvekstsenter og ved Kvensk institutt. Prosjektet ga gode resultater og har blitt videreført både i 2023 og 2024. Elevene ved Børselv oppvekstsenter kunne høste store avlinger av poteter i 2022-24. Gjennom prosjektet har de også fått bedre språkkunnskaper. Rektor Kirstin Eliassen og lærerstaben har vært med på å evaluere hvordan prosjektet og dets materiale kan tilpasses til læreplanens pedagogiske fagmålsettinger. Kvensk institutt har utviklet materialet videre til denne arbeidsboken. Instituttet har fått midler fra UDIRs tilskuddsordning til læremidler i kategorien smale fagområder. Denne tospråklige arbeidsboken Puteettimaa – potetland, er produsert ved hjelp av disse midlene og skal være tilgjengelig for alle.