KI gir ut et mønsterark og syveiledning til “riukkulakki”

I 2022 gjennomførte Kainun institutti – Kvensk institutt et prosjekt med å samle inn ull- og vevtradisjoner. Under innsamlings- og dokumentasjonsdelen ble det funnet tre eksemplarer av den gamle tradisjonelle kvenske kvinneluen “riukkulakki” i Porsanger og luene ble en del av utstillingen “Finnmarks mangfoldige husflid – Ull- og vevtradisjoner”. Utstillingen i sin helhet har startet vandringen videre og vises på Porsanger museum i Lakselv i perioden 9.5.–29.9.2023.

Riukkulakki er en kvensk kvinnelue laget av kvenske kvinner, og brukt av kvenske kvinner hovedsakelig i kvenske bosetningsområder. Det er et hodeplagg som allerede i 1927 i Børselv ble beskrevet som gammelmodig og kun brukt av de eldste kvenkvinnene. Også i Billefjord ble luen før krigen omtalt som gammeldags. Rikarda Greiner bekrefter at luen ble kalt riukkulakki og at hun så den i bruk på slutten av 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet. Den kvenske opprinnelsen til lua har blitt forsøkt avvist og forklart som noen annet. Det er imidlertid samlet inn opplysninger om riukkulakki over flere tiår. Mange eldre informanter er intervjuet. Etter hvert har det dukket opp en rekke bilder der riukkulakki er i bruk og kvinnene på bildene kan stort sett dokumenteres som kvener.

Nå blir mønsterark og syveiledning tilgjengelig for alle i vår nettbutikk “Meiän krampuohi” fra og med 26. april.

Mer informasjon:
Riinakaisa Laitila, riinakaisa.laitila@kvenskinstitutt.no
Hilde Skanke, hilde.skanke@kvenskinstitutt.no